5 legszebb világítótorony Horvátországban
2019. január 29. írta: epitoanyag

5 legszebb világítótorony Horvátországban

Horvátország világítótornyai sokszor igen misztikusak, sokak képzeletét magukkal ragadják. Most az 5 legszebb világítótornyot járjuk körbe. 

A Porer világítótorony Dél-Isztria egyik fő látványossága

1. Savudria, Umag

Az egyik legkedveltebb világítótorony, annak ellenére, hogy nem egy szigeten található, Umagtól csupán 9 kilométerre. 38 méter magas és az egyik legrégebbi, 1818-ban építették az elsők között. I. Ferenc osztrák császár finanszírozta az építését. Egy négyszemélyes apartman található benne. A tenger 30 méterre található, a strand köves.

Savudria világítótorony
Egészen északon, Umagnál található a Savudria világítótorony

 

2. Sveti Ivan, Rovinj

1853-ban épült egy 70×50 méter nagyságú csupasz sziklára Rovinj határában. 23 méter magas, két négyágyas apartmannal felszerelve. Sekély víz veszi körül, így akár gyermekes családok számára is ideális. Transzferrel lehet a Rovinji kikötőből eljutni a szigetre, mely 100 euróba kerül és 30-45 perc hosszú. Érdemes előtte beszerezni az élelmiszert, ha ez elmaradna, a világítótorony őre is beszerezheti a szükséges ellátmányt, ha éppen a városban akad dolga. A víz kristálytiszta, látni a tengerfeneket, így a búvárkodás és halászást kedvelő utazóknak kifejezetten ajánlott.

Rovinj előtt a nyílt tengeren található a Sveti Ivan világítótorony
Rovinj előtt a nyílt tengeren található a Sveti Ivan világítótorony

 

3. Porer, Isztria

A 35 méter magas Porer világítótorony egy sziklás szigeten található a Kamenjak félsziget előtt. 1833-ban építették a tornyot. A legközelebbi város, Premantura falu 2,5 km-re fekszik, így elérhető távolságra van a civilizáció. Két apartmannal rendelkezik, mindkettő maximum 4 fő részére foglalható.

A Porer világítótorony Dél-Isztria egyik fő látványossága
A Porer világítótorony Dél-Isztria egyik fő látványossága

 

4. Veli Rat, Dugi otok

1849-ben épült a Dugi sziget északnyugati részén, Zadartól 35 kilométerre, Veli Rat, Verunic és Polje falvaktól 3 kilométerre található. Fenyőerdők, öblök, kavicsos strandok veszik körül ezt a 40 méter magas, szárazföldi világítótornyot. Két gyönyörű kavicsos strand veszi körül, kisgyermekek részére is alkalmas a fürdésre, mert a tenger aránylag sekély.

 

A rejtélyes Dugi sziget északi szegletén találjuk a Punta Bjanca világítótoronyot
A rejtélyes Dugi sziget északi szegletén találjuk a Punta Bjanca világítótornyot

 

5. Pločica, Korcula sziget

Az 1887-ben épült világítótorony a Pločica nevű szigeten, Korcula és Hvar szigetek között helyezkedik el. Maximum 14 fő befogadására képes, a többivel ellentétben azonban itt nem lakik toronyőr. A kis sziget északi részén sekély vizű a tenger, homokos lagúnákkal, míg déli oldalán sziklás. Prigradicából juthatunk Plocica-ra, oda-vissza 130 euro díjért. Élelmiszert Splitben vásárolhatunk, de bizonyos díjért a házigazda, Ante Petkovic is beszerzi a szükséges holmikat.

A Pločica világítótorony a Korcula és a Hvar szigetek között található. Itt egy baráti társaság vagy egy nagyobb család is elfér.
A Pločica világítótorony a Korcula és a Hvar szigetek között található. Itt egy baráti társaság vagy egy nagyobb család is elfér.

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatlatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr9514593460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása