Kísértetváros az Isztrián - Krsan
2019. január 21. írta: epitoanyag

Kísértetváros az Isztrián - Krsan

Ha nyitott szemmel járunk Horvátországban sok kisebb falut, házcsoportosulást vehetünk észre. Most egy ilyen elhagyatott és újból felfedezett kis városkát mutatunk be. Ő Krsan!
Lakott házak Krsanban

Krsan megközelítése

Horvátországban sok-sok elhagyatott városkát találunk. A legtöbbet talán az Isztria félszigeten, de majd minden szigetre jut egy-két kihalt település. Cikkünk főhőse - Krsan - a Kvarner öböl nyugati partján helyezkedik el Moscenicka Draga és Rabacközött félúton, a Plomin öböltől néhány kilométerre északra.

Ahogy beérkezünk a 64-es úton Krsanra, balra lesz egy parkló. Itt tudunk biztonságosan leparkolni. A főúton nincs külön jelezve a várrom, de egyetlen lekanyarodási lehetőség van egész Krsanban. Itt álljunk meg. Innen már jól ki van táblázva a városállam(ka).

Krsan egy különös látnivaló az Isztrián
Egy különös, misztikus helyre tartunk.

Ahogy a földúton haladunk, úgy érezzük magunkat, mintha egy mesevilágba, egy elvarázsolt helyre tartanánk. Olyan érzésünk támad, mintha a Gyűrűk Ura című filmbe érkeztünk volna meg. A középkori utat hatalmas kőtömbök határolják, a háttérben pedig már látható a városállam világító kontúrja.

Krsanról

Krsanról nagyon kevés írásos információt találni. A városkát a XI. században alapították. A település és az erődítmény is Kerscheyner család nevéhez fűződik. Krsanban található még egy XVII. századi kápolna - Svetog Antuna - ahol a golgota írásos nyomokat találtak.

Fedezzük fel a városkát!

Őszintén szólva, kissé félve érkezünk meg a városhoz, s haladunk át a több mint 1000 éves várkapun. Ahogy beérkezünk, kettős érzés lesz rajtunk úrrá. Tőlünk balra esik a romos, igazi horror filmbe illő Krsan kastély (horvátul: Kršanski Kaštel). Ha megpillantjuk, rögtön megfagy a vér az ereinkben.

Kicsit romos épület a Kastel
Kicsit félelmetes épület a Krsan Kastel

Ha viszont jobbra tekintünk, igényesen felújított dalmát kőházat találunk, mely olyan szinten van virágokkal körülvéve, mintha egy forgalmas virágüzletben járnánk.

Eredeti kőpad és asztal

 

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatlatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr9914593004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása