Úticél: Rab sziget, Lopar
2018. december 28. írta: epitoanyag

Úticél: Rab sziget, Lopar

Ha homokos tengerparton szeretnénk nyaralni Horvátországban, akkor erre az egyik legjobb úticél a Rab szigeti Lopar. Nem véletlenül szeretik annyira a magyarok Lopart, hiszen közel van Magyaroszághoz és a strandoláson túl, számos szabadidős tevékenységgel vár.

Kapcsolódó kép

Lopar Horvátország igen egyedi területe, mert sehol máshol nem találunk ennyi homokos partot egy helyen. A város helyileg a Rab sziget északi nyúlványán helyezkedik el. Budapesttől mintegy 6-7 órás autóúttal itt tudunk lenni. Ezt a kis települést elsősorban kisgyerekes családoknak és az aktív nyaralás szerelmeseinek ajánljuk.

Lopar történelme: a San Marino legenda

Időszámításunk szerinti IV. századnak egy fiú gyerek született Loparban, Marin. Az ifjú Marin kitanulta a kőfaragó szakma mesterfogásait, majd újabb kihívások után nézet: otthagyta szülőföldjét és elindult az Adrián szerencsét próbálni. Hajója a mai Rimini-nél kötött ki az olasz Apennin-félszigetnél.

Marin szorgalma és tehetsége hamar kiérdemelte a helyi keresztény közösség elismerését, végül Gaudentium püspök diakónussá léptette előre. Marin elhagyta a városi életet, elmenekült a hegyekbe és saját neve után megalapította a San Marino köztársaságot. Ennek a mesébe illő, ámbár igaz történetnek köszönhetően található annyi San Marino nevű hely Loparban.

Lopar strandjai

Lopar strandjai a kemping előtti öbölben, illetve a félsziget öbleiben helyezkednek el. A leghíresebb helyi strand a Paradicsompart. Három nudista strandot is találunk, ezek: a Ciganka, Sahara és a Stolac.

Lopar leghíresebb strandja a közel 1,5 km hosszú Paradicsompart. Itt előre telepített kék-fehér csíkos napernyős napozóágyakkal, koktélbárral, éttermi- gyerek és szórakozó részleggel várják a strandolókat. A partszakasz rendkívül lassan mélyül, így a szemben levő szigetecskére akár át is sétálhatunk. Kisgyerekes családok részére kifejezetten ajánlott ez a strand.  

A paradicsompart strand, Lopar
Másfél kilométer hosszú Paradicsompart. A kis szigetre be is sétálhatunk

Napernyős homokos strand, Lopar
A kék-fehér csíkos napernyős homokos strand

Lopar másik híres strandja a Sahara, a Lopar két végét összekötő főútról érhető el autóval (táblák jelzik, merre kell menni), illetve gyalogosan a kijelölt turistaútvonalon keresztül közelíthető meg. Akármelyik utat választjuk, kissé körülményes a strand megközelítése. Ha autóval megyünk, akkor keskeny és nem túl jó minőségű utakon kell végighajtanunk, ha pedig gyalogosan megyünk, akkor sétálhatunk egy szép nagyot, mire a strandhoz levezető turistaútig felérünk. A strandhoz vezető - dombtetőről lefelé vezető - útvonal inkább nevezhető vízmosásnak, mint turistaútnak.  

Sahara, Lopar szintén homokos strandja
És a Sahara strand. Õ is homokos partú

Leérkezvén a Sahara strandra könnyen megállapíthatjuk, hogy legalább annyira sekély, mint a Paradicsompart strand. A nyári forróságban viszont kellemesen felmelegszik az alig fél méter mély tengervíz. A strand környékén nem található tusoló vagy vízvételi lehetőség, így azoknak ajánljuk elsősorban a Sahara strandot, akik szeretik a nomád körülményeket.

Lopar további 20 strandja gyalogosan, illetve kocsival rásegítve viszonylag könnyen megközelíthető.

 

Aktív nyaralás, programok

Lopar első számú látnivalója és fő nevezetessége, az itt található homokos strandok. Nemcsak a strandokat érdemes megnézni. Egy Lopar nyaralás során érdemes befizetni egy olyan hajós kirándulásra, mely átmegy a szemközti Goli szigetre (magyarul Csupasz szigetre). A sziget egykoron börtönsziget volt. Horvát Alcatraznak hívták. Még ma is épségben megtekinthető az egykori épületek, illetve a kőbánya, ahol egykoron a rabok dolgoztak.

Hogy egy kicsit vidámabb témát is említsünk, nemcsak börtön-túrára lehet befizetni. Vannak olyan hajós kirándulások, melyek megkerülik a Rab szigetet, mások pedig a Krk szigeti Baska strandra mennek. Az ilyen kirándulásokon étkezési- és fürdési lehetőség is van.

Szabadidős sportolás, például tenisz
Ha úgy van kedvünk teniszezhetünk, vagy golfozhatunk

Az aktív nyaralás szerelmesei is jól fogják érezni magukat itt. Lehet teniszezni, jet skizni, mini golfozni, van vízi fitnesz edzés, lehet röplabdázni, kerékpározni és búvárkodni. Ahogy lemegy a nap megtelnek az éttermek teraszai és elindul az éjszakai élet. Azok a gyerekek akiket nem lehet lefektetni, kiviszik őket az esti vidámparkba. A fiatalok pedig van a helyi bárokban, vagy a helyi diszkóban töltik az éjszakát.
 

Összességében Lopar nem csak sok turista tetszését és elismerését érdemelte ki, hanem a Horvátországinfó felfedező csapata is ajánlott helyként minősíti a tengerparti falucskát. Lopar kiváló választás, mind a nyaralóknak, mind a kisgyerekes családoknak, mind a fiataloknak, mind az idősebb korosztálynak.

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatlatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr814593040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása