Baska strandja - Ilyen a tökéletes strand Horvátországban!
2019. január 17. írta: epitoanyag

Baska strandja - Ilyen a tökéletes strand Horvátországban!

Ahogy az előzőekben említettük Baska a Krk sziget déli végén, egy sziklafalakkal körülvett, lankás területen terül el. Mivel egy védett területről van szó, így Baska strandjairól és csodálatos természeti értékeiről híres elsősorban. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak, ha Baskán szeretnénk strandolni.

Képtalálat a következőre: „Baska”

Baska tengerpartja egy hatalmas, déli tájolású védett öbölben fekszik. A hivatalos adatok szerint, 1800 méter hosszú ez az öböl. Az egész város, illetve az egész tengerpart jól védett az erős tengeri szelek ellen. A tengerpart végig kavicsos, a tenger vize pedig hosszú métereken keresztül kristálytiszta.

Hatalmas sziklafalak fogják közre Baska tengerpartját
Hatalmas sziklafalak fogják közre Baska tengerpartját

 

Nagy strand

Baska strandjai közül a Nagy strand (horvátul: Vela plaza) a leghíresebb. Ez a város előtt elhúzódó, hosszú, nagy strand. 1999-óta a Kék zászló minősítéssel rendelkezik, vagyis rendkívül tiszta itt a tenger vize, amit folyamatosan ellenőriznek is. Csak kevesen tudják de a baskai Nagy strand, a horvátországi Kék zászlós strandok mintaképe.

Kétség kívül a Nagy strand Baska legjobb fürdőterülete. Közel két kilométer hosszan nyúlik el a partszakasz. Maga a tenger közepesen lassan mélyül. A kavicsos rész, ahova a törülközőnket le tudjuk tenni, nem túl széles, így sokszor egymásra települnek az emberek. Ha nagy lenne a tömeg, érdemes kicsit feljebb szabad helyet keresni.

Kristálytiszta vizük miatt, nagyon népszerűek Baska strandjai
Kristálytiszta vizük miatt, nagyon népszerűek Baska strandjai

Mi egyébként nagyon szeretjük Baska strandját, ugyanis egy nagy korzó / tengerparti sétány található rögtön a strand mögött. Ha csak unatkoznánk, egy hideg sör kéne, fagyi a gyereknek, vagy ebédelni szeretnénk, arra is rögtön lesz megoldás.

Nagyon igényes az egész város, a sétány és a strand is. Ha bírjuk pénztárcával, nagyon jó emlékekkel fogunk Baskáról hazatérni. Itt a legtávolabbi apartman is emberi távolságra van a strandtól.

 

 

 

Homokos strand

Kevésbé reklámozzák, de Baska homokos stranddal is rendelkezik. Az óváros előtt egy nagyon keskeny strandzónát találunk, az apartmanok előtti utca előtt. Itt a tengerpart – ahova le lehet pakolni – természetesen kavicsos, majd ahogy beérünk a tengerbe, a part átvált homokossá. Mivel sok apartman húzódik meg a városi strand mögött, így itt nehéz szabad helyet találni.

Itt található Baska homokos strandja
Az óváros előtt homokos strandszakaszt találunk

 

További strandok a környéken

Az egész környék tele van ismert, illetve eldugott tengerpartokkal. Sokuk gyalogosan, bérelhető biciklivel, de a legtöbb csak hajóval érhető el. Nem kell aggódni, a kikötőből nagyon sok hajó indul a nehezen megközelíthető strandokhoz!

Bunculuka – nudista strand Baskán
Ugye milyen jó kis strand a Bunculuka? Kár hogy nudista :)

Például a naturista Bunculuka strand Baska keleti végén helyezkedik el. Ezt saját magunk is felfedezhetjük. Baromi jól néz ki a tengerpart, viszont alapvetően nudista strand, így ne csodálkozzunk, ha a többség a testük 100%-át napoztatja :)

Kutyával

Baska strandjai kutyával is látogathatók, kivéve a Nagy strandot. Ott szinte minden bejáratnál látható a Kutyával fürdeni tilos tábla (Kék zászlóst strandon amúgy is tilos a kutyás fürdés).

Végezetül, fontos felhívni rá a figyelmet, hogy Baska strandjai jellemzően apró kavicsosak illetve sziklásak, így ha ide készülünk érdemes fürdőcipőt is magunkkal hozni!

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatlatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr9214593050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása