Egy biztos tipp - Tribunj
2018. december 21. írta: epitoanyag

Egy biztos tipp - Tribunj

Üljünk be kocsinkba, vegyük dél-nyugatnak az irányt. Vezessünk le 680 kilométert és felejtsük el a mindennapok gondjait. Ide nem kell se nyugtató, se közlekedési információk, se buszjegy, csak a strandruhánk és a napszemüvegünk. Tribunjban a napsütés, a nyugalom és a kristálytiszta tenger vár ránk.

Képtalálat a következőre: „Tribunj”

Tribunj Horvátország Sibenik régiójában, pontosan 680 kilométerre fekszik Budapesttől. Megközelítése nagyon egyszerű. Budapesten felhajtunk az M7-es autópályára majd egyenes tartással elérkezünk Zágrábig. Itt egy kicsit figyelni kell majd, amikor ráhatjuk az A1-es autópályára. A következő elágazás Karlovac után lesz. Itt mindig Split (vagyis Dalmácia) felé kell tartanunk. Végül a vodicei lehajtónál hagyjuk el az autópályát. Innen ár csak 20 kilométer és elérjük Tribunjt.

Tribunj történelme

Tribunj óvárosa egy apró szigetre épült. A szigetet egy kis híd köti össze a szárazfölddel. Miután a szigetecske betelepült, a házak és templomok szép lassan kikúsztak a szigetecskét körülvevő partszakaszra és domboldalakra. Ma Tribunj egy 2000 fős halászfalú.  

Tribunj óvárosa egy kis szigetre épült
Tribunj óvárosa egy kis szigetre épült

Tribunj legnagyobb ünnepe a Halászok éjszakája. Ezt minden év július végén tartják. Ekkor az összes halászhajó kifut a tengerre, majd halakat osztogatnak a halászok és nagy ünnepléssel illetve tűzijátékkal zárják a napot.

Nyaralás az óváros és a környék

Tribunj kis szigetre épült óvárosa már önmagában egy szép látványt nyújt. A látnivalók többsége is itt található. Sétáljunk be a szigetre és nézzük meg a több száz éves tradicionális dalmát házakat. Érdemes beülni a helyi éttermekbe is, mert majdnem mindent kiírnak magyarul, annyi a magyar vendég. Egy Tribunj nyaralás során másszunk fel a Szent Milkós félszigeten található dombra, mert innen a legszebb a kilátás az óvárosra.

Az óváros a dombtetőről
Ilyen Tribunj óvárosa a dobtetőről

A városka főterén egy kis szamaras szobrot látunk. Egykoron szamárháton szállították a terheket a helyi parasztok, így a szamarak megbecsült „családtagok” voltak. Ma már mindent mindent gépiesítettek, így megváltozott a szamarak szerepe. Néha még most is haszonállatként használják őket, de lényegesen háttérbe kerültek.

A tribunji szamár
Szamár szobor a főtéren

Hogy a helyiek életben tartsák a szamarak kiemelt szerepét, minden év augusztus elején nagyszabású szamárversenyt rendeznek. Csak a helyi férfiak nevezhetnek be erre a versenyre. Az nyer, aki leggyorsabban megkerüli a félszigetet. A szamárversenyt rendszerint óriási ivászat és buli követi.

Nyaralásunk során érdemes ellátogatni Vodicébe, illetve Sibenikbe. Vodice elsősorban pörgős éjszakai életéről híres, míg Sibenikben számos középkori műemlék található. Ami a hajós programokat illeti, keressünk egy helyi szervezésű Kornati-túrát és fizessünk be rá. A hajós kirándulás elkalauzol a Kornati-szigetcsoport milliónyi kis szigete közé.  

 

 

Helyi strandok

Tribunj strandjai az óvárostól nyugatra, a Szent Milkós félszigeten túl találhatók. Bárhol is legyen a szállásunk, pár perces sétával gyorsan leérünk ide. A városi strand nyers, terméskő járólapokkal van leburkolva. Innen a tengerbe lépcsőkön, illetve magán a kavicságyon keresztül tudunk bemenni.

Ilyen Tribunj strandja

Nagyon tiszta a tenger a tribunji strandnál, így mindenkinek szeretettel ajánljuk. Ahogy a strandon napozunk, előttünk terül el a Kornati Nemzeti Park milliónyi szigetecskéi közül, a parthoz legközelebb eső szigetecskék. Ha megunnánk a helyi nyugis strandot és máshol szeretnénk folytatni a nyaralást, javasoljuk menjünk át a vodicei városi strandra, mert ott mindent megtalálunk amit a felhőtlen fürdőzéshez szükséges.

Tribunj kikötője

Tribunj kikötője (az Adriatiq Marina Tribunj) magyar szempontból kiemelten fontos, hiszen az itt pihenő hajók közel 90%-a magyar érdekeltségű. A magyar szó nemcsak a kikötőben mindennapos, hanem a helyi éttermekben is. A falucska legnívósabb éttermének - Luna étterem - tulajdonosa szerkesztőségünknek elmondta, hogy a vendégeik 90%-a magyar, akik elsősorban a homárt szeretik.  

Tribunj magyar kikötője
A tribunji Adriatq Marina

Luna étterem
A magyarok kedvence a Luna étterem és a homár

A Luna étterem specialitásai az első osztályú helyi halételek, amelyekhez minőségi horvát borokat szolgálnak fel. Egész évben nyitva tartanak, nyáron nyitott terasszal várják a vendégeket.

Ajánlott hely

Felfedező túráink során sok-sok helyre ellátogatunk, még olyan helyekre is, ahová az átlag turista nem nagyon jut el. Tribunj csodálatos adottságaival és remek kirándulási lehetőségei miatt, felkerült a Horvátországinfó által javasolt helyeklistájára.

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatlatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr8014593024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása