6 népszerű bortúra Horvátországban, mely mámorba repít
2019. január 15. írta: epitoanyag

6 népszerű bortúra Horvátországban, mely mámorba repít

Több szár bortermelő és pincészetük segíti Horvátország borturizmusát. Egyre népszerűbb a turisták körében, akik kis pincészetektől kezdve egészen a hacienda stílusban épült pincékben kóstolhatják a jobbnál jobb borokat.

Képtalálat a következőre: „bortúra Horvátországban”

Bibich

Egyből magával ragad a hacienda stílusban épült borozó, mely világszerte ismert horvát borászat. Skradin városka feletti dombon található szőlőültetvénye is. A tulajdonos, Alen Bibic küldetésének tekinti, hogy fenntartsa a hagyományát az őshonos fehér Debit és vörös Plavina, Lasin és Babic fajtáknak. Borai cscak különleges üzletekben kaphatók éscsak a legjobb éttermek kínálatában szerepelnek, melyeket főként Európába és az Egyesült Államokba értékesítenek.

Milos

A Peljesac-félszigeten található ez a családi tulajdonban lévő pincészet, mely már 30 éve működik. Érdemes kisétálni szőlőültetvényeire mely 15 hektáron terül és megcsodálni a kilátást. A tulajdonos a borkészítésnél megköveteli a tradíciók betartását, Plavac Mali borát megízlelve máris megértjük, miért.

 

Plenkovic

Az egyik legrégebbi és legismertebb borászat, mely Hvar-sziget déli lejtőin, Sveta Nedilja városban található. A nemrégiben elhunyt Zlatan Plenkovic igazi úttörője volt a horvát borászatnak. A szőlőt kézzel szedik, melyet egyáltalán nem permeteznek. A meredek szőlőültetvény tetején egy 1500-as években épült kolostort is meglátogathatunk.

Roxanich

Mladen Rozanic a borszeretetét a Rhone-völgyből hozta magával Isztriára. Mintegy 26 hektárnyi területet ültettek be 4 év alatt. Borai őshonos és elismert nemzetközi szőlőkből készülnek, midne előírásnak megfelelően. A szőlő természetesen eljárásokon megy át, kémiai beavatkozások nélkül. Speciálisan kialakított hordókban tárolják, a kivonatolás és az erjedés 55-75 hl kapacitású fakádakban zajlik. Az első ülepítés után újra hordókba kerül a bor, ahol 3 évig tárolják. Zamatos, különleges és testes ízvilág jellemzi boraikat. Az első palack bor 2005-ben készült, 2008-ra már világszerte népszerűségnek örvend.

Senjkovic

Sasa Senjkovic labdarúgó pályafutását hagyta abba annak reményében, hogy feltámassza Brac borkészítési hagyományát. Családja régóta foglalkozott már a borászattal, az ő és felesége, Magdaléna számára még új terep volt. Megtanulták a modern borkészítés mesterségét. A sziklás és köves Brac lankáira telepítették szőlőültetvényeiket. Spoza nevű rosé boruk díjat is nyert. Kis borozójuk egy kőházban található Dracevica-nál.

Josic

A Josic pincészetet mindenképpen érdemes meglátogatni. Számos aranyérmet nyert borai mellett gasztronómiája is figyelemre méltó. Hal specialitásai mellett magyar ételeket is ehetünk, mint például pörkölt vagy gulyásleves. Borai közül megkóstolhatjuk a Rizlinget, Sauvignon Blanc-t Pinot Noir-t vagy éppen egy Kékfrankost.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatlatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr3814593434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása