Több szár bortermelő és pincészetük segíti Horvátország borturizmusát. Egyre népszerűbb a turisták körében, akik kis pincészetektől kezdve egészen a hacienda stílusban épült pincékben kóstolhatják a jobbnál jobb borokat.
Egyből magával ragad a hacienda stílusban épült borozó, mely világszerte ismert horvát borászat. Skradin városka feletti dombon található szőlőültetvénye is. A tulajdonos, Alen Bibic küldetésének tekinti, hogy fenntartsa a hagyományát az őshonos fehér Debit és vörös Plavina, Lasin és Babic fajtáknak. Borai cscak különleges üzletekben kaphatók éscsak a legjobb éttermek kínálatában szerepelnek, melyeket főként Európába és az Egyesült Államokba értékesítenek.
Milos
A Peljesac-félszigeten található ez a családi tulajdonban lévő pincészet, mely már 30 éve működik. Érdemes kisétálni szőlőültetvényeire mely 15 hektáron terül és megcsodálni a kilátást. A tulajdonos a borkészítésnél megköveteli a tradíciók betartását, Plavac Mali borát megízlelve máris megértjük, miért.
Plenkovic
Az egyik legrégebbi és legismertebb borászat, mely Hvar-sziget déli lejtőin, Sveta Nedilja városban található. A nemrégiben elhunyt Zlatan Plenkovic igazi úttörője volt a horvát borászatnak. A szőlőt kézzel szedik, melyet egyáltalán nem permeteznek. A meredek szőlőültetvény tetején egy 1500-as években épült kolostort is meglátogathatunk.
Roxanich
Mladen Rozanic a borszeretetét a Rhone-völgyből hozta magával Isztriára. Mintegy 26 hektárnyi területet ültettek be 4 év alatt. Borai őshonos és elismert nemzetközi szőlőkből készülnek, midne előírásnak megfelelően. A szőlő természetesen eljárásokon megy át, kémiai beavatkozások nélkül. Speciálisan kialakított hordókban tárolják, a kivonatolás és az erjedés 55-75 hl kapacitású fakádakban zajlik. Az első ülepítés után újra hordókba kerül a bor, ahol 3 évig tárolják. Zamatos, különleges és testes ízvilág jellemzi boraikat. Az első palack bor 2005-ben készült, 2008-ra már világszerte népszerűségnek örvend.
Senjkovic
Sasa Senjkovic labdarúgó pályafutását hagyta abba annak reményében, hogy feltámassza Brac borkészítési hagyományát. Családja régóta foglalkozott már a borászattal, az ő és felesége, Magdaléna számára még új terep volt. Megtanulták a modern borkészítés mesterségét. A sziklás és köves Brac lankáira telepítették szőlőültetvényeiket. Spoza nevű rosé boruk díjat is nyert. Kis borozójuk egy kőházban található Dracevica-nál.
Josic
A Josic pincészetet mindenképpen érdemes meglátogatni. Számos aranyérmet nyert borai mellett gasztronómiája is figyelemre méltó. Hal specialitásai mellett magyar ételeket is ehetünk, mint például pörkölt vagy gulyásleves. Borai közül megkóstolhatjuk a Rizlinget, Sauvignon Blanc-t Pinot Noir-t vagy éppen egy Kékfrankost.