Fókuszban: a Plitvicei tavak
2018. december 17. írta: epitoanyag

Fókuszban: a Plitvicei tavak

Horvátországot nem csak nyáron érdemes felkeresni, és nem csak a tengerpartot, hiszen rengeteg látnivaló található a belső területeken is. A leghíresebb, és talán a legismertebb ilyen hely a Világörökség részét képező Plitvicei Tavak.

Ha ősszel vagy télen kirándulni szeretnénk nyugodtan célozzuk meg a Budapesttől 5-6 óra autóútra, Nagykanizsától 3 órára lévő Nemzeti parkot. Egész napos kirándulásra ideális program, hiszen a park egy nap alatt bejárható, és ha elfáradnánk, felszállhatunk a folyamatos körjáratban üzemelő hajókra, vagy turista kisbuszokra. Ezek használata ingyenes, illetve a belépőjegy árában benne foglaltatik. Akár kisebb gyerekekkel is felkerekedhetünk, hiszem egy nagyon jól kiépített, és több ponton lerövidíthető sétaút vezet végig minket a park legszebb látnivalóin.

Fantasztikus természeti csodákat láthatunk: a tavak kristálytiszta vize a legkülönbféle színekben pompázik, miközben mindent vízesések ölelnek körbe. Kilátók, barlangok teszik még érdekesebbé a túrát. Leírni nehéz milyen gyönyörű a táj, ezért mindenképpen lapozzon bele képgalériánkba, de a fotópályázatra is nagyon sok itt készült képpel neveztek.


Néhány gyakorlati tanáccsal is had szolgáljunk:

Érdemes az 1. bejáratnál kezdeni a túrát, egyrészt, mert itt van a nagyobb parkoló, ahol még a nyári csúcsidőben is találunk parkolóhelyet, másrészt, mert innen teljes körben bejárhatjuk a parkot, úgy, hogy nem kell kétszer ugyanarra az ösvényre lépjünk.



Az 1-es pontnál kezdjük a túrát


A Plitvicei tavak területén számos védett növény és állatfaj él, ezért már a bejáratnál tiltó táblák sorával találkozunk. Mindenképpen vigyünk magunkkal esőkabátot is, mert még a legtisztább idő esetén is elkaphat minket egy zápor. A parkon belül vannak ugyan büfék, és esőházak, valamint barlangok, de 1-2 óra várakozás ezekben, és lehet, hogy pont a legszebb részekre nem marad idő. Mint már említettük, ha elfáradunk, felülhetünk a 15 percenként körjáratban üzemelő kisbuszokra, így visszajuthatunk a bejárathoz, vagy csak pihenhetünk egy szakaszon. A legnagyobb Kozjak-tavon körjáratban üzemelő hajókat semmiképpen ne hagyjuk ki! Télen, ha lesett a hó, igazi mesebeli arcát mutatja a táj, a megfagyott vízesésekkel.


Hajóval is mehetünk


A parkon belül 3 helyen láttunk tájba illő, hangulatos büfét, és 2 helyen wc-t, valamint a főbejáratoknál találhatók további szolgáltatások: éttermek, hotelek, boltok, büfék.


TIPP! Ha nyáron megyünk a tengerparthoz, Dalmácia felé pont útba esnek a Plitvicei tavak! Érdemes itt megszállnunk 2 éjszakára, ezzel elkerülhetjük a szombati váltás okozta dugókat, felejthetetlen élményben lesz részünk, és az autópályánál sokkal érdekesebb tájakon haladhatunk Karlovac és Zadar között.

Belépők árai:
Felnőtt: 110 kuna
Gyerek (7-18 év): 55 kuna
Csoportos (15 fő felett): 95 kuna

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatlatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr3514592996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása